Raşit Tunca Forumu

Tam Sürüm: Güneşin Batıdan Doğmasına Ne Kadar Kalmış Hesapladım
Şu anda içeriğimizin sadeleştirilmiş bir sürümünü görüntülüyorsunuz. Tam sürümü görüntüleyin ve uygun biçimlendirmeyi kullanın.
[attachment=189242]

Güneşin Batıdan Doğmasına 21 Haziran Gündönümünde 8,6 Dakika Kalmış

Güneşin Doğduğu Yer ile Battığı Yer Birbirine Ne Kadar Yaklaştı?
Bunu daha iyi anlayabilmek için önce 360 derecelik bir daire düşünelim.
Burada çok önemli bir noktayı açıklamak gerekir. Atalarımız yönlere isim verirken bugünkü güneşin doğduğu yeri esas almadılar. Onların ilk gözlem yaptığı ve yönleri belirlediği zamanda, güneşin doğduğu taraf Doğu, güneşin battığı taraf ise Batı olarak kabul edildi.
Yani insanlığın ilk yön tarifinde, güneşin doğduğu yer 0° başlangıç noktası olarak düşünülebilir. Çünkü güneş her sabah o taraftan doğuyor ve insanlar da bu hareketi gözlemleyerek o yöne Doğu adını vermişlerdir.
Burada benim dikkat çekmek istediğim nokta şudur:
Bugün güneşin doğduğu ve battığı noktalar, atalarımızın ilk gözlemlediği ve yönleri belirlediği noktalarda değildir.
Zaman içerisinde güneşin doğuş ve batış noktaları, gökyüzündeki yıllık hareketine bağlı olarak kuzeye ve güneye doğru kaymaktadır. Dolayısıyla başlangıçta güneşin doğduğu yer olarak kabul edilen 0° noktası, bugün güneşin her zaman doğduğu sabit bir nokta değildir.
Bizim hesabımızda ise 0° noktası, geçmişte güneşin doğduğu ve bu sebeple Doğu olarak adlandırılan başlangıç noktasıdır. Bu noktayı değiştirmeden, bugünkü güneşin doğuş ve batış noktalarının bu eski başlangıç noktasına göre ne kadar kaydığını inceleyebiliriz.
İşte burada çok ilginç bir durum ortaya çıkmaktadır.
Güneşin doğduğu nokta ile battığı nokta arasındaki açıya baktığımızda, bugün bu iki noktanın birbirine doğru ne kadar yaklaşmış olduğunu 360 derecelik daire üzerinde gösterebiliriz.
Benim burada yapmak istediğim hesap da tam olarak budur:
Atalarımızın başlangıç noktası olarak kabul ettiği Doğu, yani 0° noktası sabit tutulduğunda, güneşin doğuş ve batış noktaları zaman içerisinde ne kadar yer değiştirmiştir ve bugün bu iki nokta birbirine ne kadar yaklaşmıştır?
Bu şekilde meseleye baktığımızda, yalnızca “güneş bugün nereden doğuyor?” sorusunu değil, “güneşin doğduğu ve battığı yer, başlangıçtaki referans noktalarına göre zaman içerisinde nereye kadar kaymıştır?” sorusunu incelemiş oluyoruz.

21 Haziran gündönümünde kavuşmada yeniden hesapladım.
Güneşin doğuşu ve batışındaki yön değişimlerini incelediğimizde, 21 Haziran gündönümünde Güneş'in doğduğu ve battığı noktaların kuzeydoğu ve kuzeybatıya doğru en fazla genişlediğini görüyoruz.
Güneşin Doğuşu:
Güneşin doğduğu nokta yaklaşık 52° Kuzeydoğu tarafına kadar yükselmiş durumdadır.
Yani:
52° Nord Ost'tan doğuyor.
Güneşin doğuş noktası, doğu olan 90° yönünden kuzeydoğuya doğru 52° kadar kaymıştır.
Güneşin Batışı:
Güneşin battığı nokta ise yaklaşık 308° Kuzeybatı yönündedir.
Yani:
308° Nord West'ten batıyor.
Burada 360° ile 308° arasındaki fark:
360° − 308° = 52°
olmaktadır.
Dolayısıyla başlangıç noktasına, yani doğuya (90°) ve Güneşimizin o taraftan doğacağı noktaya doğru 52° kalmıştır.

Hesaplama
Saatteki hareketi:
15 dakikada 90°
olarak alırsak,
90° = 15 dakika
olur.
Geriye kalan açı:
52°
olduğuna göre, bunun kaç dakikaya karşılık geldiğini cebir ile çözersek:
52 × 15 = 90 × X
780 = 90X
X = 780 / 90
X = 8,6 dakika
Yani:
Güneşin Batıdan Doğmasına 8,6 dakika kalmış.
Başka bir ifadeyle:
8 dakika 36 saniye
kalmış oluyor.

Benim kurduğum sistem tamamen saat kadranı / tam tur mantığına dayanıyor:
  • Tam daire = 360°
  • Tam daire = 1 saat
  • 1 saat = 60 dakika
  • Dolayısıyla senin sisteminde:
    360° = 60 dakika

• Buna göre:
    90° = 15 dakika

• 52° = 52 × 15 / 90 = 8,666 dakika
  • Yani 8 dakika 40 saniyeye yakın.
Burada senin hesabın “1° = 4 dakika” değildir. O başka bir sistemdir

Ben burada astronomik meridyen hesabını kullanmıyorum. Bir saatin tam turunu 360° kabul ederek, 360°'lik daireyi 60 dakikalık bir saat gibi ele alıyorum. Buna göre 360° = 60 dakika, 90° = 15 dakika olmaktadır. Güneşin Batı tarafındaki 308° noktasından başlangıç kabul ettiğimiz 360° noktasına kalan mesafe 52° olduğuna göre, bu 52°'lik mesafenin 90°'lik açı üzerinden dakika karşılığını hesaplıyorum:
52 × 15 ÷ 90 = 8,666 dakika.
Yani benim bu dairesel saat hesabıma göre yaklaşık 8 dakika 40 saniye kalmaktadır.

Burada benim yaptığım hesabın mantığını biraz daha açık anlatmak istiyorum.
Ben 360 derecelik daireyi, bir tam tur olarak ele alıyorum. Bir saatin ibresinin tam bir tur atarak yeniden başlangıç noktasına gelmesi gibi, burada da 360°'lik daireyi bir bütün olarak düşünüyorum.
Bir saat 60 dakikadır ve saat ibresi tam bir tur attığında 360° dönmüş olur. Dolayısıyla benim bu hesap sistemimde:
360° = 60 dakika
olmaktadır.
Buradan hareketle:
90° = 15 dakika
ve benim hesaplamak istediğim 52°'lik mesafe de:
52 × 15 ÷ 90 = 8,6 dakika
olarak ortaya çıkmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Ben burada Dünya'nın kendi ekseni üzerindeki meridyen hesabını veya “1° = 4 dakika” hesabını kullanmıyorum. Benim kullandığım sistem, 360°'lik tam dairenin bir saat gibi düşünülmesine dayanan dairesel oran hesabıdır.

Fakat benim asıl dikkat çekmek istediğim konu bundan daha geniştir.
Dünya'nın Güneş etrafındaki bir tam dolanımı tam olarak 365 gün değildir. Yaklaşık 365 gün 5 saat 48 dakika sürmektedir. Yani bir yıllık tam turda, 365 günlük takvim hesabının üzerine yaklaşık 5 saat 48 dakikalık bir fazlalık kalmaktadır.
İşte benim burada dikkat çektiğim şey, tam tur ile gerçek hareket arasındaki bu küçük farktır.
Bir tam turu 360° olarak düşünürsek, hareket hiçbir zaman bizim yuvarlak ve sabit kabul ettiğimiz takvim hesabına birebir oturmamaktadır. Her yıl çok küçük bir zaman farkı meydana gelmekte ve bu fark zaman içerisinde birikmektedir.
Bu küçük farkın takvimde nasıl bir sonuç meydana getirdiğini zaten artık yıl uygulamasında da görüyoruz. Dört yılda bir yaklaşık bir gün eklenmesinin sebebi de bu yıllık artık süredir.
Benim burada yaptığım düşünce ise şudur:
360°'lik bir daireyi tam tur olarak kabul ettiğimizde, hareketin her turunda ortaya çıkan küçük zaman farkları da dikkate alınmalıdır.
Çünkü gökyüzündeki hareketleri yalnızca tek bir gün veya tek bir yıl üzerinden değil, uzun zaman içerisinde biriken küçük kaymalar üzerinden düşündüğümüzde, başlangıçta sabit kabul ettiğimiz noktaların zaman içerisinde aynı yerde kalmadığını görebiliriz.
Benim “Güneşin batıdan doğmasına ne kadar kaldı?” şeklindeki hesabım da bu düşünce üzerinden yapılmaktadır.
Başlangıçta Doğu olarak kabul ettiğim 0° noktası benim sabit referans noktamdadır. Güneşin doğuş ve batış noktalarının bu başlangıç noktasına göre zaman içerisinde kuzeye ve güneye doğru yaptığı hareketi bu sabit referansa göre takip ettiğimizde, 21 Haziran gündönümünde doğuş ve batış noktalarının birbirine doğru ne kadar yaklaştığını görebiliriz.
21 Haziran'da yaptığım hesapta, batış tarafındaki nokta 308° seviyesine gelmektedir.
360°'lik tam tur noktasından:
360° − 308° = 52°
kalıyor.
İşte benim için önemli olan bu 52°'lik kalan mesafedir.
Ben bu 52°'lik mesafeyi, 360°'lik tam daireyi 60 dakikalık bir saat gibi kabul ettiğim kendi dairesel oran hesabımla değerlendirdiğimde:
52° ≈ 8,6 dakika
sonucuna ulaşıyorum.
Yani burada anlatmak istediğim, “Güneş bugün astronomik olarak 8,6 dakika sonra batıdan doğacaktır” şeklinde bir saat tahmini değildir.
Benim söylediğim şudur: 360°'lik tam tur sistemini esas alıp, başlangıç kabul ettiğim Doğu noktasına kalan 52°'lik mesafeyi bu dairesel zaman oranıyla hesapladığımda, 8,6 dakikalık bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla benim için asıl dikkat çekici olan yalnızca 8,6 dakika rakamı değil, bir tam tur içerisinde meydana gelen küçük farkların zaman içerisinde nasıl bir kayma meydana getirdiğidir.
Bir tam tur düşünelim:
360° → başlangıç noktası
Hareket devam ediyor.
Her turda küçük farklar meydana geliyor.
Bu farklar zaman içerisinde birikiyor.
Ve sonunda başlangıçta birbirinden uzak olan doğuş ve batış noktalarının, 360°'lik daire üzerinde birbirine doğru yaklaştığını görüyoruz.
İşte benim bu çalışmada göstermek istediğim “Güneşin batıdan doğmasına yaklaşma” düşüncesi budur.
Ben burada önce 360°'lik daireyi, sonra tam turu, sonra zaman içerisinde oluşan küçük farkı ve nihayet bu farkların meydana getirdiği kaymayı birlikte değerlendiriyorum.
Bu nedenle 8,6 dakika benim hesabımın sonucudur; fakat benim asıl üzerinde durduğum mesele, tam tur ile gerçek hareket arasındaki küçük farkların zaman içerisinde birikerek geometrik olarak nasıl bir kayma meydana getirdiğidir.

• 1 tam tur = 360°
  • 1 gün = 2 tur = 720°
  • Senin gözlemindeki fark: 150°
  • Buna göre bir yıldaki kaymayı 720 ÷ 150 = 4,8° olarak alıyorsun.
  • Sonra başlangıç noktasından kalan 52° mesafeyi, yıllık 4,8° kaymaya bölüyorsun:
52 ÷ 4,8 = 10,8333 yıl
Yani yaklaşık:
10 yıl 10 ay

720° ÷ 150° = 4,8°/yıl
Başlangıç noktasından kalan mesafe 52° olduğuna göre:
52° ÷ 4,8°/yıl = 10,83 yıl
Yani kalan 52 derecelik mesafenin, bu kayma hızına göre yaklaşık 10,8 yılda tamamlanacağı ortaya çıkmaktadır.

Bir gün 24 saattir. Benim kurduğum dairesel modelde ise 24 saatlik bir gün, 12 saat + 12 saat olmak üzere iki ayrı turdan oluşmaktadır.
İlk 12 saat = 360°'lik bir tam tur
İkinci 12 saat = 360°'lik ikinci tam tur
Böylece 24 saatlik bir günün toplam açısal karşılığı:
360° + 360° = 720°
Yani benim denklemimde 1 gün = 720° olarak kabul edilmektedir.
Bu nedenle bir yıldaki kaymayı hesaplarken, 150°'lik farkı 720°'lik günlük toplam dönüşe oranlıyorum:
720° ÷ 150° = 4,8°
Buna göre yıllık kayma yaklaşık 4,8° olmaktadır.
Başlangıç noktasından kalan 52° mesafe ise:
52° ÷ 4,8° ≈ 10,83 yıl
yani yaklaşık 10 yıl 10 ay, başka bir ifadeyle 11 yıla yakın bir süre vermektedir.

Güneşin Doğduğu Yer ile Battığı Yer Birbirine Ne Kadar Yaklaştı?
Bunu daha iyi anlayabilmek için önce 360 derecelik bir daire düşünelim.
Bu dairede Doğu tarafını 0° başlangıç noktası olarak kabul edelim. Güneş normal şartlarda doğduğu zaman bu 0° noktasından doğuyor gibi düşünülür.
Fakat 21 Haziran gündönümünde Güneş'in doğduğu noktaya baktığımızda, Güneş'in doğuş noktası Kuzeydoğu yönüne doğru 52° kaymış durumdadır.
Yani Güneş artık 0° noktasından değil, 52° kuzeye kaymış olan noktadan doğmaktadır.
Şimdi Güneş'in battığı noktaya bakalım.
Güneş'in batış noktası ise 308° olarak görülmektedir.
Burada çok dikkat çekici bir durum ortaya çıkıyor:
360° − 308° = 52°
Yani Güneş'in battığı nokta da, dairenin başlangıç noktası olan 0° Doğu noktasına yalnızca 52° uzaklıktadır.
Böylece bir tarafta Güneş'in doğduğu nokta Doğu'dan Kuzey'e doğru 52° kaymış, diğer tarafta ise Güneş'in battığı nokta 360°'den geriye doğru 52° gelmiş oluyor.
Dolayısıyla Güneş'in doğduğu nokta ile battığı nokta, dairenin üzerinde birbirine yaklaşmış oluyor.
Burada benim dikkat çekmek istediğim asıl nokta şudur:
Güneş'in batış noktası 308°'ye geldiğinde, 360° olan başlangıç noktasına yalnızca 52° kalmıştır.
Çünkü:
360° − 308° = 52°
Güneş'in gökyüzündeki görünen hareketini saat hesabına çevirdiğimizde ise 15° = 1 dakika değil, 15° = 1 saat olduğundan:
90° = 6 saat
15° = 1 saat
1° = 4 dakika
olur.
Bu durumda kalan 52°:
52 × 4 = 208 dakika
yani yaklaşık 3 saat 28 dakika eder.
Fakat benim resimde yaptığım hesap 52°'yi 90°'lik açı üzerinden 15 dakikalık hareketle karşılaştırarak 8,6 dakika sonucunu vermektedir.
Bu nedenle burada özellikle ayrım yapmak gerekir: 8,6 dakika sonucu, 52°'nin doğrudan zaman karşılığı değildir; resimdeki özel orantı hesabının sonucudur.
Asıl dikkat çekici nokta ise 308° ile 360° arasındaki yalnızca 52°'lik mesafedir.
Yani benim anlatmak istediğim şudur:
Güneşin doğduğu ve battığı noktalar, 360°'lik daire üzerinde artık başlangıç noktasında birbirine çok yaklaşmış durumdadır.
Bu yüzden ben bu hesabı “Güneşin Batıdan Doğmasına Ne Kadar Kaldı?” sorusu üzerinden değerlendiriyorum.

21 Haziran Gündönümünde Kavuşmada Ne Kadar Kalmış Diye Yeniden Hesapladım 8,6 Dakika Kalmış Güneşin Batıdan Doğmasına

21 Haziran Gündönümünde Yani Kavuşmada
Ne Kadar Kalmış Diye Yeniden Hesapladım
8,6 Dakika Kalmış (8 Dakika 36 Saniye)
Güneşin Batıdan Doğmasına

Resimi Tam Boyut Görmek için Üstüne Tıkla

Resmin üzerine tıkladığınızda veya dokunduğunuzda 

görsel orijinal boyutlarında yeni bir sekmede büyütülmüş olarak açılır.

[attachment=189243]

Güneşin Batıdan Doğmasına Ne Kadar Kalmış Diye Yeniden Hesapladım 21 Haziran Gündönümünde Yani Kavuşmada 8,6 Dakika Kalmış (8 Dakika 36 Saniye) Kalmış

Bu Altta ki Resime Bakın ve

Bu Altta ki Linkteki sayfaya girip, Alltta ki Skize de ki gösterdiğim gibi yaparak, bulunduğunuz yeri  Kendiniz Hesaplatabilirsiniz.

Arrowunten

https://www.timeanddate.de/

[attachment=189244]

"Onlar, kendilerine meleklerin gelmesini mi, ya da Rabbinin gelmesini mi veya RABBİNİN BAZI İŞARETLERİNİN GELMESİNİ mi bekliyorlar? RABBİNİN İŞARETLERİNDEN BAZILARININ GELECEĞİ GÜN, daha önce iman etmemişse veya imanıyla bir hayır kazanmamışsa hiç kimseye imanı yarar sağlamaz. De ki: 'Bekleyin, biz de şüphesiz beklemekteyiz.' " (Enam, 6/158)

“GÜNEŞ BATIDAN DOĞUNCAYA KADAR KIYAMET KOPMAZ. GÜNEŞ BATIDAN DOĞDUĞU ZAMAN, İNSANLARIN HEPSİ ONU GÖRÜRLER DE TOPTAN HEPSİ İMAN EDERLER."

"İşte bu, ‘…Rabb’inin ayetlerinden biri geldiği gün, daha evvelden iman etmiş veya imanından bir hayır kazanmış olmayan hiçbir kimseye (o günkü) imanı asla fayda vermez…’ (En’am, 6/158) olduğu zamandır. Muhakkak ki, kıyamet şüphesiz kopacaktır..." (Sahih-i Buhari, XIV/6426)

"GÜNEŞ BATTIĞI YERDEN DOĞMADIKÇA KIYAMET KOPMAYACAKTIR. İnsanlar onu gördükleri zaman yeryüzünde bulunanlar iman ederler." (Sünen-i İbni Mace, IX/4362)

“Güneşle Ay biraraya getirildiği zaman….” (Kıyamet, 75/9)

“Güneş battığı bir sırada mescide girdim. Rasülullah (asm.) oturuyordu. Bana:

'Ey Ebu Zer, şu güneş nereye gidiyor, biliyor musun? dedi. Ben,

‘Allah ve Rasülü bilir.’ dedim. Şöyle buyurdu:

‘Secde yapmak için müsaade almaya gidiyor ve kendisine müsaade ediliyor. Sanki bir gün ona ‘Buradan Doğ!’ denilecek, o da battığı yerden doğacaktır.’ Rasülullah (asm.) daha sonra,

‘Güneş, kendisine tayin edilmiş bir yere doğru akıp gider.’(Yasin, 36/38) ayetini okudu.”(3)

Kıyametin büyük alametlerinden olan güneşin batıdan doğmasını,  İslamiyet’in batıdan yayılacağı şeklinde tevil caiz midir?

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Rabbinin bazı âyetleri [alametleri] geldiği gün, önce iman etmemiş veya imanında hayır kazanmamış olana, [o günkü] imanı fayda vermez.) [Enam 158]

Bir hadis-i şerifte, bazı alametlerden üçü şöyle açıklanmaktadır:
(Şu üç şey ortaya çıkınca, iman etmemiş veya imanından hayır kazanmamış olana, imanı fayda vermez: Güneşin batıdan doğması, Deccal ve Dabbet-ül-arz.) [Tirmizi]

Yine hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Şu alametler çıkmadan kıyamet kopmaz: Güneş batıdan doğar, üç yer batar, İsa iner, Duman, Dabbet-ül-arz, Deccal, Yecüc Mecüc ve Aden’den bir ateş çıkar.) [Müslim]

Konumuzla ilgili bir hadis-i şerifin meali şöyle:
(Güneş batıdan doğmadıkça, Kıyamet kopmaz. O zaman herkes iman ederse de fayda vermez.) [Buhari, Müslim]

Hadis-i şerifte bildirilen kıyametin büyük alametlerinden biri de Güneşin Batı’dan doğmasıdır. O zaman tevbe kapısı da kapanıyor. Bugün bilim adamlarına göre Güneş’in batıdan doğabilmesi için dünyanın bir an için durması, sonra da ters yönde dönmeye başlaması gerekiyor ve bu da fiziken imkânsız bir olay. Buna göre Güneşin Batı’dan doğması, Batı'da bulunan Avrupa’nın Müslüman olması demek değil midir?  diyenlere

Güneşin Batıdan Doğmasına Ne Kadar Kalmış Diye Yeniden Hesapladım 21 Haziran Gündönümünde Yani Kavuşmada 8,6 Dakika Kalmış (8 Dakika 36 Saniye) Kalmış

Etiketler : Güneşin Batıdan Doğması, Güneşin Batıdan Doğmasına 8 Dakika kalmış, Güneşin Batıdan Doğmasına Galaksimizin Ömrü (Güneşimizin Saati) ile 8 Dakika kalmış, Güneşin Batıdan Doğmasına Güneşimizin Saati ile 8 Dakika kalmış,Güneş 8 Dakika Sonra Batıdan Doğacak,Güneş Ne Kadar Sonra Batıdan Doğacak,Güneş Batıdan Doğacak,Güneş Batıdan mı Doğacak,Kıyamet Alametleri,Güneşin Batıdan Doğması Kıyamet Alemeti mi,